Korte versie:
Eva Schram (1988) is freelance journalist aan de westkust van de Verenigde Staten. Eerder was ze onder meer onderzoeksjournalist bij het magazine OneWorld en hoofdredacteur van weblog Sargasso. In de Verenigde Staten specialiseert ze zich in de start-up cultuur van Silicon Valley, technologische innovatie, Californische thema’s (waaronder duurzaamheid en immigratie) en algemeen politiek nieuws. Tot haar opdrachtgevers behoren onder andere Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Knack.be, Psychologie Magazine, OneWorld, SamSam en IPS. Ze schrijft graag voor verschillende soorten media, van dagblad tot website, van vakblad tot opinietijdschrift. Ze is ook in te huren voor het schrijven van andere soorten teksten, bijvoorbeeld voor een nieuwsbrief of website. Neem contact op voor vragen of een offerte.
Lange versie:
Toen ik acht was, kocht ik van mijn spaargeld een schriftje. Op woensdagmiddag ging ik daarmee naar de bibliotheek om informatie op te zoeken over pinguïns, slavernij of de Spice Girls. Daar schreef ik vervolgens verhaaltjes over in mijn schriftje. Eigenlijk was het toen al duidelijk wat ik wilde worden als ik groot was. Toen ik tien was, ging ik een stapje verder. Ik was het jongste redactielid van de Jongerenkrant, die toen voor het eerst werd opgezet door cultureel centrum De Bolder in Monnickendam, en besloot dat ik de burgemeester van Waterland wilde interviewen. En zo geschiedde. Vervolgens ging ik verder op de middelbare school (waar ik een schoolkrant oprichtte en schreef voor het nationale jongerenblad TKMST) en universiteit (ik schreef onder andere een column over mijn uitwisseling aan The Ohio State University in de herfst van 2008, toen Barack Obama voor het eerst de verkiezingen won).
Na mijn masteropleiding journalistiek, met een stage bij Vrij Nederland, ging ik direct aan de slag bij weblog Sargasso. Daar leerde ik schrijven voor internet en werd ik me bewust van privacy-issues online. Als webredacteur (en later hoofdredacteur) stuurde ik een groep van zo’n 25 vrijwillige redacteuren en columnisten aan, verzorgde ik de eindredactie en schreef ik zelf onder andere over asielbeleid. Ik maakte bij Sargasso ook kennis met de Wet Openbaarheid van Bestuur. Mijn tweede Wob-verzoek ooit, dat ik begon in maart 2013, liep tot aan de Raad van State.
Ik ging in februari 2014 aan de slag als onderzoeksredacteur bij OneWorld. In mijn twee jaar bij het blad reisde ik samen met Sanne Terlingen mee met Eritrese vluchtelingen van Milaan naar Parijs; deed ik met Adriana Homolova onderzoek naar de schaal van olielekkages uit Shell’s pijpleidingen in de Nigerdelta; deed ik samen met Frank Mulder van de Groene Amsterdammer en Adriana Homolova een groot onderzoek naar de werking van investeringsarbitrage (beter bekend als ISDS); en schreef ik over hoe baggeraars Boskalis en Van Oord staatssteun kregen voor een dubieuze deal in Egypte.
Daarnaast interviewde ik talloze mensen, van Marqt-oprichter Quirijn Bolle tot de rijkste man ter wereld, Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates. Ik reisde de wereld over, van Nigeria tot Armenië en van Ethiopië tot Indonesië. Bij OneWorld scherpte ik mijn journalistieke en onderzoeksvaardigheden verder aan, werkte ik samen met een snel groeiende en bijzonder talentvolle redactie en mocht ik experimenteren met verschillende tools om journalistieke verhalen in een nieuwe vorm te gieten.
Al van jongs af aan is nieuwsgierigheid mijn drijfveer. Die nieuwsgierigheid bracht me op 27-jarige leeftijd naar de westkust van de Verenigde Staten. In de San Francisco Bay Area en Silicon Valley wordt onze toekomst bedacht. Waar we ons in 1999 nog niet konden voorstellen dat we ooit aan onze mobiele telefoons gekluisterd in de trein zouden zitten, zo weten we nu nog niet welke technologieën over vijf of tien jaar ons dagelijks leven bepalen. En de volgende ronde ontwrichtende technologie zou wel eens op het gebied van primaire levensbehoeften als voedsel, energie of gezondheid kunnen liggen. Tegelijkertijd wordt steeds schrijnender duidelijk dat de ‘move fast and break things’-mentaliteit van tech-bedrijven ook (zeer) negatieve effecten heeft. Het schrijnende gebrek aan diversiteit in Silicon Valley is ook een schaduwzijde die vaak onderbelicht blijft. Mijn verhalen gaan zowel over wat er mogelijk is, als welke gevaren er loeren. Mijn onderzoeksjournalistieke ervaring met de onderste steen naar boven halen zet ik ook in bij mijn werk als correspondent.
Ik schrijf graag voor verschillende soorten media, van dagblad tot website, van vakblad tot opinietijdschrift.
Ik ben ook in te huren voor het schrijven van andere soorten teksten, bijvoorbeeld voor een nieuwsbrief of website. Daarnaast doe ik graag vertaalwerk (ENG-NL en vice versa).
Een volledig CV is te vinden op mijn LinkedIn-pagina. Voorbeelden van geschreven werk zijn te vinden in mijn portfolio.