Op deze pagina vindt u een aantal geschreven artikelen van mijn hand. Het is een kleine selectie die laat zien over welke onderwerpen ik de afgelopen jaren, zowel als onderzoeksjournalist bij OneWorld als correspondent in Silicon Valley, zoal geschreven heb. Op deze pagina vindt u een uitgebreider overzicht van gepubliceerd werk.
Op verzoek kan ik PDF’s van deze of andere artikelen toesturen. Als u op deze pagina inhoud tegenkomt (bijvoorbeeld foto’s) waarvan u meent auteursrechthouder te zijn, verzoek ik vriendelijk contact met mij op te nemen.
Datanews
Hoe de smartphone de wagen gaat vervangen
25 april 2019
Komt er een einde aan de persoonlijke wagen? Van Helsinki tot Antwerpen tot San Francisco zijn innovators bezig met het idee dat mobiliteit een dienst wordt die allerlei transportvormen -van auto tot fiets, van bus tot vliegende taxi- combineert in één app.
Lees verder
‘Het probleem zit hem in de algoritmes die je proberen te manipuleren’
12 oktober 2018
Lange tijd was hij roepende in de woestijn, maar langzaam komt men tot inzicht: Jaron Lanier had misschien wel gelijk toen hij waarschuwde dat sociale media gevaarlijk zijn, voor het individu en de maatschappij als geheel. ‘We hadden er nooit aan moeten beginnen.’
Lees verder
Het eeuwige leven: Silicon Valley’s volgende grote oplossing?
14 september 2018
Silicon Valley bracht de ene na de andere technologische oplossing voor een menselijk probleem: van de manier waarop we met elkaar communiceren tot hoe we ons van A naar B begeven. Het volgende probleem dat de tech-industrie wil oplossen? De dood.
Lees verder
Pieter Abbeel, de man die robots handdoeken leerde opvouwen: ‘We bouwen nu iets dat slimmer wordt dan wij’
20 april 2018
De Vlaamse toponderzoeker Pieter Abbeel is een gevestigde naam in de wereld van kunstmatige intelligentie. Data News sprak hem in zijn lab in het Californische Berkeley.
Lees verder
De Tijd
Nog even, en u stapt in een vliegende taxi
15 juni 2019
Vliegende auto’s zijn geen sciencefiction meer. Wereldwijd werken zo’n 140 bedrijven eraan. Al vanaf 2023 zouden ze inzetbaar zijn als luchttaxi’s. En niet alleen voor de happy few. ‘Het is absoluut de bedoeling dat ze beschikbaar worden voor een grote groep mensen.’
Lees verder
Trends
Vlaamse vrouwen getuigen over ondernemen in Silicon Valley: ‘Vergeet niet te netwerken’
16 mei 2019
Silicon Valley staat bekend als een mannenbolwerk waar vrouwen maar moeilijk binnenkomen. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Vier Vlaamse vrouwen vertellen hoe zij manager of ondernemer werden in de techhoofdstad van de wereld.
Lees verder
Hoe er een catastrofale fout in Boeing’s 737 MAX kon sluipen
30 maart 2019
De problemen met het veiligheidssysteem MCAS van de 737 MAX zijn met updates die Boeing woensdag presenteerde verleden tijd, zegt het bedrijf. Wat voor aanpassingen heeft het bedrijf precies gemaakt, en waarom waren die niet oorspronkelijk onderdeel van het populaire passagiersvliegtuig?
Lees verder
Vrij Nederland
Robots leren steeds sneller, wat betekent dat voor ons?
4 juni 2018
Automatisering kost nu al heel veel banen. Dat werpt de vraag op: wat is werk? Misschien willen kinderen in de toekomst geen astronaut meer worden, maar een goed mens.
Lees verder
Hoe Silicon Valley ons verslaafd maakte (en wat daaraan te doen is)
22 april 2018
In Silicon Valley staan steeds meer mensen op die zich ongemakkelijk voelen bij de aandachtseconomie die daar is ontstaan. ‘Techbedrijven als Facebook en Google zijn te vergelijken met sigarettenfabrikanten.
Lees verder
Zonne-energie in verwoest Puerto Rico: ‘Noodzaak is de moeder van vindingrijkheid’
12 maart 2018
Orkaan Maria veegde in september 2017 vrijwel het volledige elektriciteitsnetwerk van Puerto Rico van de kaart. Vijf maanden later zitten nog altijd honderdduizenden mensen zonder stroom. Zonne-energie biedt hoop.
Lees verder
MT.nl
Leiderschapslessen uit Silicon Valley: ‘Ambitieus durven zijn helpt ons vooruit’
16 mei 2019
Nederlanders met leidinggevende functies bij tech-bedrijven in Silicon Valley geven inzicht in hun werk. Vandaag Casper Vroemen (50), Global Technology Leader bij DuPont Nutritional & Biosciences. ‘Als manager moet je bij blijven in de technologie.’
Lees verder
Leiderschapslessen uit Silicon Valley: ‘Je kunt leren van de positiviteit van Amerikanen’
2 mei 2019
Nederlanders met leidinggevende functies bij tech-bedrijven in Silicon Valley geven inzicht in hun werk. Vandaag Hadewych Corstens (40), commercieel directeur van de automotive-afdeling bij eBay. ‘Ik probeer de shit sandwich nog onder de knie te krijgen.’
Lees verder
Leiderschapslessen uit Silicon Valley: ‘Je moet altijd een shortlist klaar hebben’
4 april 2019
Nederlanders met leidinggevende functies bij tech-bedrijven in Silicon Valley geven inzicht in hun werk. Vandaag Roeland Loof (37), senior director Finance & Analytics, Americas Supply, bij eBay. ‘Mijn rol als leider is onderscheid maken in wat belangrijk en wat urgent is.’
Lees verder
Nu.nl
Baan over de grens: ‘Je zelfkennis krijgt een flinke opsteker’
16 juni 2018
Mensen die in een tijdje in het buitenland wonen, zijn creatiever, hebben minder vooroordelen en maken makkelijker carrièrekeuzes.
Lees verder
NRC Handelsblad
Dit is de snelkookpan voor start-ups van Silicon Valley
26 maart 2018
Bedrijven als Reddit en Airbnb werden een succes dankzij een ‘opleiding’ bij YCombinator in Silicon Valley. Start-ups krijgen de kans hun product snel op de markt te brengen.
Lees verder
De psychische tol van online puinruimen
9 oktober 2017
Moderatoren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van schokkende beelden van internet. Zwaar werk, dat diepe sporen kan achterlaten. Twee oud-Microsoftwerknemers stappen naar de rechter.
Lees verder
Een chatbot als je beste vriend
4 september 2017
Wie wel eens online contact heeft met een klantenservice, heeft waarschijnlijk ook te maken gehad met een chatbot. Nu kun je een chatbot aanmaken die fungeert als je beste vriend. Zijn robot-mensrelaties aanstaande?
Lees verder
Hoe technologie ons seksleven verandert
13 februari 2017
Technologie verandert alle facetten van ons leven, ook hoe we seks hebben. Een overzicht van de laatste ontwikkelingen in ‘sextech’.
Lees verder
Op stoomcursus voor een baan
28 september 2016
Het tekort aan softwareprogrammeurs wordt in Silicon Valley opgelost met speciale bootcamps. Twaalf weken ploeteren en daarna direct aan de slag.
Lees verder
Daten met hulp van Big Data
20 september 2016
Een programmeur ontwikkelde software om automatisch dates voor hem te regelen. Wat leerde hij over online daten?
Lees verder
Weekend
De eenzame backpackster: waarom steeds meer vrouwen gaan trekken
17 oktober 2018
Steeds meer vrouwen trekken de natuur in, soms voor wekenlange tochten. Onveilig? Oncomfortabel? Journaliste Eva Schram ging hiken in Californië en genoot.
Lees verder
Knack
De Amerikaanse strijd om abortus: ‘Doel is het federale recht op abortus terugdraaien’
18 mei 2019
In Alabama werd deze week een zeer strenge abortuswet aangenomen, waarmee de Amerikaanse staat in de voetsporen treedt van onder andere Ohio en Georgia. Maar waarom gebeurt dit nu?
Lees verder
Hoe rijke Amerikanen hun plek op een topuniversiteit kopen
13 april 2019
Onderwijs is de motor van de ‘Amerikaanse Droom’, maar een corruptieschandaal rond elf topuniversiteiten laat zien dat die droom niet voor alle Amerikanen is weggelegd.
Lees verder
‘Migratie wordt als gevaar voor de nationale veiligheid van Amerika gezien’
9 februari 2019
In Donald Trumps Amerika is elke immigrant lid van een gevaarlijke bende, een gang. De vercriminalisering van migratie, noemt immigratie-advocaat JJ Mulligan Sepulveda dat. En het is al decennia aan de gang.
Lees verder
Deze pastoor is de rijke elite in Silicon Valley beu: ‘Een shit-hol vol haat’
2 juni 2018
Na drie jaar in het hart van Silicon Valley is pastoor Gregory Stevens het tech-volk, en het kapitalisme dat hen steenrijk maakte, helemaal zat. ‘Ik voel een vurige woede in mijn buik.’
Lees verder
Kritiek op de babyboomers: ‘Het zijn onevenwichtige, sociopathische neoliberalen’
24 april 2018
De babyboomers, en niet de millennials, zijn de generatie die een Amerika in verval achterlaten, zegt auteur Bruce Cannon Gibney. ‘Het land is de afgelopen decennia bestuurd door mensen die op persoonlijk en politiek vlak sociopathische treken vertonen.’
Lees verder
Het protest in Standing Rock zet door: ‘Trump kan zijn gelijk halen bij de rechter, maar wij zullen niet verdwijnen’
27 februari 2017
Rechterlijke bevelen, politieoptredens of een strenge winter doen er niet toe. Niets lijkt de activisten van Standing Rock in de Amerikaanse staat North Dakota te kunnen tegenhouden in hun strijd tegen de Dakota Access Pipeline. Knack ging ter plaatse kijken.
Lees verder
Focus
John Oliver: ‘Ik hou de Europese ruk naar rechts in de gaten’
10 februari 2017
De afgelopen jaren had hij het onder andere over encryptie, de belastingvrije status van kerken en natuurlijk Donald Trump. Last Week Tonight with John Oliver is vanaf zondag terug op HBO. Hoe gaat hij om met de nieuwe Amerikaanse president? Waar wil hij het dit seizoen over hebben? Knack sprak met Oliver in New York.
Lees verder
Psychologie Magazine
In therapie bij een chatbot
14 december 2017
Kan een robot helpen bij angst, depressieve gevoelens of posttraumatische stress? De makers van chatbot Tess denken van wel. ‘Ze komt heel empathisch over.’
Lees verder
Ingetogen & Uitbundig
16 november 2017
Slechts weinig mensen zijn uitgesproken introvert of extravert; de meesten van ons zitten tussen die uitersten in. Ook journalist Eva Schram, die ontdekt dat dat vele voordelen heeft. Want de ‘ambiverte’ persoonlijkheid bezit het beste van beide werelden.
Lees verder
Angsttherapie met virtual reality
21 december 2016
Kun je in een virtuele omgeving van hoogtevrees afkomen? Journaliste Eva Schram bezocht daarvoor een gespecialiseerde therapeut in San Francisco. ‘De meeste mensen zijn na vijf sessies van hun angst af.’
Lees verder
OneWorld
Van wie is water eigenlijk?
7 juni 2019
In het kurkdroge zuiden van Californië woedt een strijd om een kleine, groene oase. Voor wie is het water van de Strawberry-kreek? Voor mens en natuur, of voor een bedrijf dat het in flesjes stopt en verkoopt?
Lees verder
Gaat blockchain de journalistiek redden?
3 mei 2019
Een groep blockchain-enthousiastelingen wil de technologie inzetten om journalistiek te beveiligen tegen dictatuur, censuur en desinformatie.
Lees verder
Zo koelen we de wereld
15 oktober 2018
Maximaal twee graden opwarming van de aarde? Dat is niet ambitieus genoeg, zegt activist, ondernemer en auteur Paul Hawken. “De opwarming van de aarde terugdraaien is het enige doel dat ergens op slaat.”
Lees verder
“Je geeft fascisten niet het voordeel van de twijfel”
18 oktober 2017
De opkomst van het fascisme gaat altijd gepaard met de opkomst van het antifascisme. Historicus en activist Mark Bray schreef er een boek over. “Een onbeschaamd partijdige oproep, bedoeld om een nieuwe generatie antifascisten van de nodige geschiedenis en kennis te voorzien om het herlevende extreemrechts te verslaan”, schrijft hij.
Lees verder
Bill Gates: ‘Vrijwel alle innovaties uit Silicon Valley kunnen de armsten helpen’
29 januari 2016
OneWorld-redacteur Eva Schram sprak afgelopen dinsdag met Bill Gates, tijdens zijn bliksembezoek aan ons land. Het bedenken en ontwikkelen van nieuwe technologieën is de sleutel tot vooruitgang, vindt de ondernemer en filantroop Gates.
Lees verder

De Nigerdelta zit onder de olie. De afgelopen jaren is door talloze lekkages in Shells pijpleidingen zo’n elf miljoen liter olie de natuur in gestroomd. Maar wie op basis van openbare data iets zinnigs wil zeggen over de omvang van het probleem, komt bedrogen uit. OneWorld ging op zoek naar de harde cijfers.

Ook bang voor TTIP, omdat Amerikaanse bedrijven ons land dan kunnen aanklagen via ISDS? Welnu, dit systeem bestaat al jaren, en Nederland was in 2014 claimland nummer 1. Dat blijkt uit een unieke, interactieve kaart, met daarop alle ISDS-zaken die ooit zijn gevoerd.

Nog nooit kwamen zoveel Eritrese vluchtelingen naar Nederland als in 2014. OneWorld-redacteuren Eva Schram en Sanne Terlingen zochten uit hoe de route naar Nederland precies loopt. Van Milaan naar Parijs reisden ze met een groepje vluchtelingen mee.

Nederlandse pensioen-fondsen beleggen miljarden in Shell, Chevron en ExxonMobil. De beurswaarde van deze bedrijven hangt af van hoeveel gas en olie ze in de toekomst kunnen winnen en hoeveel geld dat oplevert. Daarin rekenen ze zich vaak te rijk. Met alle risico’s voor de Nederlandse pensioendeelnemer.

Paspoort op zak en voldoende geld om een vliegticket te kopen. Waarom gaan migranten dan met gammele bootjes naar Griekenland, om vandaar over land naar West-Europa te reizen?
Januari 2016
Baggeraars Boskalis en Van Oord hadden geen verzekering mogen krijgen van de Nederlandse Staat voor de aanleg van het nieuwe Suezkanaal in Egypte. Maar ze kregen ‘m wel.